Logo_amsterdam_logo_gemeente

Het afgelopen jaar hebben ambtenaren van de gemeente Amsterdam bijna 1400 verlofuren aan mantelzorgende collega’s gegeven. Een baan combineren met noodzakelijke mantelzorgtaken kan zwaar zijn. Vaak nemen werknemers verlofuren op om te zorgen voor een familielid of vriend die hulp nodig heeft. Om deze collega’s te helpen, kunnen medewerkers van de gemeente Amsterdam zogeheten Gideonsdagen geven. Dat zijn verlofuren die mantelzorgers kunnen gebruiken voor hun zorgtaken. De gemeente Amsterdam is de enige overheidsorganisatie in Nederland die het mogelijk maakt op deze manier collega’s te helpen, dat meldt de gemeente.

Als een medewerker wil, kan hij een deel van zijn verlofuren aan een collega met mantelzorgtaken geven. De mantelzorger ontvangt maximaal vijf dagen per jaar. Het is een collegiaal gebaar dat de mantelzorger soms net die extra speling geeft die nodig is.

Wethouder Litjens: “Werk combineren met mantelzorg voor een kind, ouder, of partner komt steeds vaker voor. Voor iemand die dit soort taken op zich neemt, kan het soms zwaar zijn om het te combineren met hun werk voor de gemeente. Dit is een heel mooi voorbeeld hoe we elkaar kunnen helpen met creatieve oplossingen. Ik zou dan ook iedereen willen aanmoedigen om verlofuren als Gideonsdag in te zetten.”

In Amsterdam heeft van maart tot en met december 2015 een pilot plaatsgevonden om te kijken of dit systeem werkt. Het idee van een uitruil van verlofuren is ontstaan tijdens een eerste bijeenkomst georganiseerd door de Gideonsbende. Dit is een groep Amsterdamse ambtenaren die naast hun werk ook privé een bijzondere zorgtaak hebben . De naam is oorspronkelijk Bijbels en staat voor een kleine groep gedreven mensen die voorvechter zijn van de goede zaak.

Na evaluatie van de pilot heeft de gemeente Amsterdam besloten door te gaan met het initiatief. Naar schatting heeft één op de drie Nederlanders met mantelzorg van doen. Bij de gemeente Amsterdam gaat het dus om ongeveer vierduizend werknemers. Vanwege de veranderingen in de zorg en de bezuinigingen vanuit de rijksoverheid, is de verwachting dat het aantal mantelzorgers de komende jaren verder stijgt.

©Nationale Zorggids