Ook het ziekenhuis MC Slotervaart is vandaag failliet verklaard. De Telegraaf plaatst hierover als eerste een bericht na een gesprek met de rechtbank in Amsterdam. Dit bericht volgt op het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen die vanmorgen is uitgesproken. Eerder lieten diverse ziekenhuizen al weten de extra toestroom van patiënten uit Amsterdam te kunnen opvangen. Sinds de financiële problemen bij MC Slotervaart aan het licht zijn gekomen, komen toeleveranciers afspraken niet meer na, blijven zelfstandigen thuis en zijn de operatiekamers gesloten.
Het Zilveren Kruis bevestigt de gemaakte afspraken met ziekenhuizen. “De betrokken partijen hebben de handen ineen geslagen voor de opvang van de patiënten van MC Slotervaart, mocht dit nodig zijn. Alle partijen voelen het maatschappelijk belang om te zorgen dat de patiënten uit Amsterdam, Amstelveen en Zaandam de zorg krijgen die zij nodig hebben.''
Faillissement IJsselmeerziekenhuizen
Zorgverzekeraars stellen, onder aanvoering van het Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een “voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg" in het failliete ziekenhuis in Lelystad en de drie dito locaties in Dronten, Emmeloord en Urk. De vestigingen gaan dus niet meteen dicht, aldus een verklaring van het ziekenhuis in Lelystad.
Doordat de locaties niet meteen dichtgaan, is er ook tijd om uit te zoeken wat er in stand gehouden kan blijven.
Faillissement en overname loopt niet altijd uit op drama voor patiënt
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis dat in 2013 failliet werd verklaard, kon de zorg erna altijd op peil houden. Een faillissement en overname erna hoeven dus niet altijd problematisch te zijn voor de patient. Het Ruwaard van Putten werd destijds bijna meteen overgenomen en draagt sindsdien de naam Spijkenisse Medisch Centrum. De medewerkers bleven maximaal presteren en het ziekenhuis kon daardoor goede en verantwoorde zorg blijven leveren.
Door: Redactie Nationale Zorggids