Logo_breast_cancer

Op donderdag 4 februari organiseert de FNV een bijeenkomst over de relatie tussen nachtarbeid en borstkanker in het AMC, Amsterdam. Vooral van vrouwen die in nachtdienst werken, zoals verpleegkundigen, bestaat het beeld dat zij een verhoogd risico hebben op borstkanker en daarom is dit een beroepsrisico. Dat komt doordat onregelmatige werktijden het bioritme verstoren en zo ook de hormoonhuishouding. In de Nederlandse ziekenhuizen werken ongeveer 80.000 verpleegkundigen in onregelmatige diensten.

Tijdens de bijeenkomst wordt er vanuit diverse disciplines en professies gekeken naar de relatie tussen nachtarbeid en borstkanker. Wat is de laatste stand van zaken van wetenschappelijk onderzoek? Welke maatregelen kunnen er worden getroffen om het risico op borstkanker zoveel mogelijk te beperken? En hoe ga je op een verantwoorde manier om met noodzakelijke nachtarbeid als in ziekenhuizen? Naast presentaties van verschillende sprekers is er ook voldoende ruimte voor discussie en interactie met aanwezigen in de zaal. 
 
Programma: 
 
16.30 – 16.45 uur: Inloop
 
16.45 - 16.50 uur: Welkom door Maas Jan Heineman (Raad van Bestuur AMC)
 
16.50 - 16.55 uur: Welkom door Klaske de Vries (vakbondsfunctionaris FNV in het AMC) 
 
16.55 - 17.00 uur: Gespreksleider Kim Francooy (FNV) licht programma toe
 
17.00 – 17.40 uur: Dr. Linda van Kerkhof (RIVM) over de huidige stand van de wetenschap
 
17.40 - 18.00 uur: Pauze
 
18.00 - 18.25 uur: Elevator Pitch van max 3 minuten over de onderwerpen:
 
* 1. Wat zou volgens jou een goede maatregel zijn om het risico op borstkanker als gevolg van Nachtarbeid te beperken? En wat zou je op korte termijn willen invoeren in het AMC?
 
* 2. Welke tip vind jij belangrijk om mee te geven aan nachtwerkers?
 
* 3. Welk dilemma zie jij, waar je met de aanwezigen over door zou willen praten?
 
Aan het woord komen: Irha R. Bitreyson (Verpleegkundige AMC), de heer Frijstein (Bedrijfsarts AMC), Andrée Ruiters (Adviseur Arbeidstijden FNV) Germa Hoogenboom (HRM AMC) en Elise Merlijn (Vakbondsbestuurder FNV) 
 
18.25-18.55 uur: Gesprek met de zaal o.l.v. gespreksleider (Kim Francooy en Jo Kant)
 
Centraal in het gesprek met de zaal staan de dilemma’s uit de elevator pitches.
 
18.55-19.00 uur: Afronding