Logo_442

Er komen geen statushouders wonen in de gebouwen op het terrein van GGZ inGeest. De investeringen om de gebouwen gebruiksklaar te maken wegen niet op tegen de duur voor het gebruik. De aanpassingen die noodzakelijk zijn vóór de daadwerkelijke opvang van statushouders kosten geld en tijd en er zijn ook al 2 maanden van het aanbod om maximaal één jaar statushouders te huisvesten, verstreken.

De gebouwen Duinoord en het Medisch Centrum op het terrein van GGZ inGeest in Bennebroek waren door de directie van GGZ inGeest voor een jaar om niet beschikbaar gesteld vanwege de maatschappelijke noodzaak. De gebouwen bleken in slechte staat en het gebouw Medisch Centrum viel af. Daarna is onderzocht of het gebouw Duinoord als wachtkamer voor de gemeente Haarlemmermeer kon dienen. Ook deze optie vervalt vanwege de aanpassingen die gedaan moeten worden en de beperkte tijd dat het gebouw nog beschikbaar is.
 
De Haarlemmermeerse wethouder Tom Horn (Zorg, Welzijn en Wonen): ‘De uitkomst is teleurstellend, maar ik heb er wel begrip voor. Ik blijf zoeken naar opties binnen en buiten onze gemeentegrenzen.’
 
De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Kennemerland hebben afgesproken solidair te zijn bij de gezamenlijke opgave van het opvangen van vluchtelingen en huisvesten van statushouders. Binnen de regio is vooral de druk bij regiogemeente Haarlemmermeer dermate hoog dat elke optie onderzocht wordt.