Normal_lesbischstel

Tot en met 7 augustus staat Amsterdam in het teken van de EuroPride, de Europese versie van de Gay Pride. Onder het motto 'Join our freedom, feel free to join us' staan er vijftien dagen lang ruim tweehonderd activiteiten, congressen en debatten op het programma. Deze week onder meer aandacht voor roze ouderen, biseksuelen en transgenders.

Meer aandacht voor roze ouderen
Op 25 juli vindt in Amsterdam de eerste Europese conferentie plaats over roze ouderen en zorg. Sprekers en organisaties uit verschillende Europese landen zullen hun best practices op het gebied van roze ouderen en zorg delen, om van elkaar en de Nederlandse aanpak te leren. Het doel is om het aanbod van zorg beter af te stemmen op roze senioren. De conferentie wordt georganiseerd door Roze 50+, het samenwerkingsverband van seniorenorganisatie ANBO en LHBT-belangenorganisatie COC Nederland.
 
‘Niemand terug in de kast’
Onder het motto ‘Niemand terug in de kast’ krijgen senioren deze week bezoek van Dragqueens. In verschillende verzorgingshuizen geven zij een musical show. En op 4 augustus beleeft de Senior Pride haar hoogtepunt met muzikale optredens op pontons in de gracht bij de Oudezijds Voorburgwal.
 
EuroBiCon Amsterdam
Op vrijdag 29 juli wordt door het ‘European Bisexual Network voor Activists’ voor de derde keer de EuroBiCon georganiseerd. De nadruk van deze conferentie ligt op samenwerking en het bouwen van internationale netwerken. Theresa Sparks – executive director Human Rights Commission van de stad San Francisco – en Boris Dittrich (Human Right Watch) zijn sprekers op de EuroBicon.
 
Transpride en de ‘Verklaring van Dordrecht’
Zaterdag 30 juli wordt de TransPride officieel ingeluid in de Q-Factory in Amsterdam Oost. Het doel van de TransPride is om transgenders zichtbaarder te maken en de diversiteit van de transgender gemeenschap te laten zien. Ook gaat de gemeente Amsterdam de ‘Verklaring van Dordrecht’ ondertekenen. Met deze verklaring - in 2013 opgesteld door Transgender Netwerk Nederland – wil Amsterdam de emancipatie van transgenders op de werkvloer bevorderen.
 
Sfeervolle start EuroPride
EuroPride ging afgelopen weekend van start met een sfeervolle Roze Zaterdag in het Vondelpark, een succesvolle Pride Walk en een muzikaal openingsspektakel op de Dam. Zondag werd in het Nelson Mandelapark ‘Pink Kwaku’ gevierd. Op de Dam werd de vrijheid gevierd met een speciaal mensenrechtenconcert. Deze wordt zaterdagavond 6 augustus uitgezonden door Avro/TROS.