Normal_zorgfinanci_n

Amsterdam sluit het financiële jaar 2015 af met een financieel positief resultaat van 27 miljoen euro, in een financieel administratief lastig jaar. Dat staat in de jaarrekening 2015 die het college vandaag presenteert.

De aantrekkende economie en de groei van de stad zorgen samen met het gemeentebeleid, voor goede resultaten over 2015. Zo werden er 8.376 huizen in aanbouw genomen en 6.318 mensen aan het werk geholpen. In 2015 heeft een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de metropoolregio Amsterdam. 1242 Amsterdamse leraren en 125 scholen gingen aan de slag met leraren- en scholenbeurs.
 
Wethouder Udo Kock (Financiën): ‘Amsterdam groeit en dat zie je terug in de cijfers over 2015. Voor de stad was het financieel administratief een moeilijk jaar. Pas sinds begin 2015 ontwikkelen we ons naar één organisatie, met één boekhouding en op weg naar één administratie, met centrale sturing. We brengen 44 verouderde administraties bij elkaar, in een nieuwe organisatie met een nieuw bestuurlijk stelsel, en dat kost tijd. Maar we hebben nu de eerste jaarrekening van de gemeente in zijn geheel. Daarnaast was het eerste jaar van de decentralisaties waardoor Amsterdam er veel zorgtaken bijkreeg. Het was een hele klus om deze jaarrekening te maken, maar hij ligt er nu toch, met dank aan al onze financiële medewerkers.’
 
In de jaarrekening legt het college van B en W verantwoording af over de uitvoering van het beleid dat in de Begroting 2015 is vastgesteld. Het college verwerkt het resultaat van de jaarrekening in de Voorjaarsnota 2016. De gemeenteaccountant ACAM komt volgende week met haar oordeel over de jaarrekening.
 
Enkele beleids- en financiële resultaten uit de jaarrekening 2015:
  • Amsterdam heeft er veel zorgtaken bijgekregen van het Rijk door de decentralisaties op het gebied van jeugd, zorg en werk. De overgang is inhoudelijk op hoofdlijnen goed gegaan. Financieel-administratief was het lastig, net als in veel andere gemeenten, bijvoorbeeld met de wijziging in de betalingen van de persoonsgebonden budgetten (Pgb’s) en de veranderingen met betrekking tot zorginkoop.
  • In 2015 hebben 6.318 Amsterdammers met een bijstandsuitkering een baan gevonden. Er is daardoor voor het eerst sinds de crisis een daling van het aantal bijstandsgerechtigden.
  • Een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven heeft zich in 2015 gevestigd in de metropoolregio Amsterdam. Deze bedrijven zorgen samen voor 2953 arbeidsplaatsen na drie jaar. En 35 al gevestigde buitenlandse bedrijven breidden uit. In 2015 leverde die groei 3068 extra arbeidsplaatsen op.
  • Steeds meer kinderen gaan in Amsterdam naar school, de gemeente investeerde fors in onderwijs, met onder meer de onderwijsbeurzen. 1242 Amsterdamse leraren en 125 scholen gingen aan de slag met leraren- en scholenbeurs.
  • De stad heeft 1.500 plekken aangeboden voor noodopvang asielzoekers.
  • In 2015 is de (nieuw)bouw van 8.376 woningen gestart.
  • Er is 180.000 vierkante meter aan lege kantoorruimte omgebouwd.
  • De gronduitgifte voor nieuwe bouwlocaties was boven verwachting en de gebiedsontwikkeling is in volle gang. De grondwaarde van nieuwe gronduitgiften in de stad was 373 miljoen euro.
  • De schuld is in 2015 afgenomen met 400 miljoen euro, van € 4 miljard naar € 3,6 miljard.
  • Het voordeel van het renteresultaat is € 66 miljoen. Dat wordt ingezet voor de aflossing van de schuld, zoals in het coalitieakkoord van 2014 is afgesproken en dat wordt verwerkt in de Voorjaarsnota 2016.
Het rekeningresultaat wordt door het college verwerkt bij de Voorjaarsnota 2016 die op 19 mei aan de gemeenteraad wordt aangeboden.