Normal_henk-rougoor-1-lintjesregen

Dinsdagochtend 26 april 2016, de dag voor Koningsdag, vond traditiegetrouw de Lintjesregen plaats in De Nieuwe Kerk. In deze koninklijk ogende kerk ontvingen maar liefst 34 Amsterdammers een koninklijke onderscheiding, oftewel een lintje. Dit gebeurde op hetzelfde moment in andere gemeenten, voor andere bijzondere Nederlanders.

In principe kan iedereen iemand voordragen, waarbij iedere gemeente haar eigen inwoners behandelt. Het proces van aanvraag en beoordeling dat aan een onderscheiding voorafgaat, gaat niet over een nacht ijs. Het is heel belangrijk dat er goed verantwoord wordt waarom iemand een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de samenleving. Een compleet dossier wordt samen met een adviserende brief van de burgemeester doorgestuurd naar de commissaris van de Koning. Samen met zijn advies gaat het naar de Kanselarij in Den Haag. Na hun beoordeling wordt het gezien door het desbetreffende ministerie om tot slot door de Koning te kunnen worden getekend.
 
Trotse tranen
Burgemeester Eberhard van der Laan riep deze ochtend de gedecoreerden een voor een bij hem op het podium en speldde alle 34 lintjes op. Waar sommigen de onderscheiding in totale bescheidenheid in ontvangst namen, juichte een ander of rolde er een traan van trots. Na afloop was het tijd voor knuffels met familie en vrienden en een proost op de prestatie.
 
Zorgzaam
Meneer Keizer liep in alle bescheidenheid al stilletjes richting de uitgang na het officiële gedeelte. Hij is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn uitzonderlijke toewijding in de mantelzorg. “Ik ervaar vandaag als buitengewoon bijzonder en ben zeer verrast. Naar mijn mening doe ik niets uitzonderlijks. Het is toch normaal en menselijk om goed voor elkaar te zorgen? Dat is hoe je met mensen om moet gaan. Ik hoef daar niets voor te hebben, dat zit in mijn aard.” Meneer Keizer is nu 85 jaar oud en nam jarenlang de zorg voor verschillende mensen in zijn omgeving op zich, zoals zijn buurvrouw waar hij 15 jaar lang voor heeft gezorgd.
 
Gemengde gevoelens
Meneer Van Gelder richtte als mede-artistiek leider en regisseur Stichting Handtheater op en zette daarmee Nederland op de kaart. Dit deed hij samen met Mevrouw Julien, die ook een lintje ontving. “Ik vind het een eer dat ik een lintje heb mogen ontvangen. 25 jaar geleden hadden dove mensen op theatergebied het gevoel niet serieus genomen te worden. Wij zijn zelf begonnen op de Kinkerstraat en kregen na verloop van tijd ook subsidie vanuit de Gemeente. Dove artistiekelingen zagen ineens mogelijkheden voor een artistieke carrière. Helaas kwam er een tijd van bezuinigen en werd de subsidiëring gestopt. Inmiddels ben ik op leeftijd en is de organisatie overgenomen door jongere mensen. Ik hoop dat zij zich intensief zullen inzetten voor de toekomst van het doventheater. Als ik mocht kiezen, verkies ik de subsidie boven het lintje, zo erg gaat het mij aan het hart”, aldus meneer Van Gelder.
 
Levenslessen
Meneer Andrade gaat door het leven als wijkagent in de Jordaan. 35 jaar geleden richtte hij José’s Taekwondo Academy op, waar vele leerlingen naast de sporttechnieken ook wijze levenslessen van hem meekrijgen. Een van hen heeft hem dan ook voorgedragen voor de onderscheiding. “Mijn teamleider belde vanochtend of ik even wilde opdraven om in het zonnetje te worden gezet vanuit de landelijke politie. Dit is nog specialer! Naast de sport probeer ik mijn leerlingen ook mentaal sterker te maken. Ik maak in mijn werk veel mee. Taekwondo biedt mij de mogelijkheid deze lessen te vertalen in de sport. Zelfvertrouwen, assertiviteit, respect en discipline zijn thema’s die aan de orde komen.” Meneer Andrade beoefent de sport al 40 jaar en is grootmeester in Taekwondo met zijn 7e Dan.