Normal_9027_fullimage_koninklijke_onderscheiding

Vijf inwoners van Heemstede kregen tijdens de ‘lintjesregen’ op 26 april 2016 een Koninklijke onderscheiding opgespeld. Op de foto van links naar rechts: Klaas Krijnen, Ap van Leeuwen, Philie Burgers, Goos Blok, burgemeester Marianne Heeremans en Thea Schipper-Wierda. Niet op de foto: Erwin van Lambaart en Wim van der Vooren en Margriet van der Vooren-van der Mark. Zij konden door een verblijf in het buitenland niet aanwezig zijn bij de lintjesregen en krijgen hun onderscheiding alsnog op 9 mei.

Hieronder een beschrijving van de activiteiten waarvoor de acht inwoners Koninklijk zijn onderscheiden.
 
De heer  G. (Goos) Blok – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Blok was o.a. initiatiefnemer van de spijtbetuigingen namens een groep Indiëveteranen aan Indonesië (1988) en van steun aan de weduwen van Rawagade (1999). Ook was hij initiatiefnemer en voorzitter van de oecumenische woongroep voor ouderen Wel-Licht in Heemstede. Hij heeft zich op verschillende manieren ingezet voor de dialoog en het onderlinge begrip tussen christenen en moslims. Dat deed hij onder meer vanuit Stem in de Stad te Haarlem. Bij diezelfde organisatie geeft hij sinds 2007 lessen in de Nederlandse taal aan asielzoekers. Sinds 2010 is hij lid van het Pastorale Team van de protestantse gemeente te Heemstede; hij bezoekt hulpbehoevenden en mensen die steun nodig hebben.
 
Mevrouw P. (Philie) Burgers – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Burgers is o.a. sinds 1985 lid van de kerkenraad en ouderling van de wijkgemeente Ontmoetingskerk van en voorzitter van de Algemene Kerkenraad PKN in Haarlem. Zij was bestuurslid en voorzitter van de Raad voor het Gevangenispastoraat / Diaconaal Centrum voor het Gevangenispastoraat in Haarlem (1990-2007) dat gedetineerden ondersteunt tijdens en na hun detentie. Sinds 2007 is zij voorzitter van het Migrantenplatform van het protestantse justitiepastoraat in Haarlem, dat zich inzet voor meer migranten als gevangenispredikant. Verder is zij sinds 2008 voorzitter van de Klachtencommissie GGZ Noord-Holland Noord in Heiloo.
 
De heer K. (Klaas) Krijnen – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Krijnen is sinds 2001 voorzitter van de Vrienden van Stoomschip Rotterdam en de voorganger daarvan, Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam. Het ss Rotterdam uit 1959 was jaren het vlaggenschip van de Holland-Amerika-Lijn. De heer Krijnen kon het in 2000 van de dreigende sloop redden en heeft partijen gevonden die in het schip wilden investeren. Na grootscheepse restauratie en verbouwing wordt het schip nu in Rotterdam (Katendrecht) gebruikt als hotel, congres-, vergader- en uitgaanscentrum en trouwlocatie. Het monumentale, museale karakter van het schip blijkt uit de vele rondleidingen en lezingen waar bezoekers uit de hele wereld op af komen. Ook biedt het schip jaarlijks 400 stageplaatsen aan leerlingen in de horeca en beveiliging. De donateurs van het schip zijn verenigd in de ‘Vrienden van Stoomschip Rotterdam’, waarbij de heer Krijnen als voorzitter actief betrokken is.
 
De heer A.F. (Ap) van Leeuwen – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Leeuwen is o.a. actief bij de Prins Willem Zeeverkenners in Haarlem. Hij was hier vrijwilliger en leider. Hij onderhield de vloot van de zeeverkenners en was verantwoordelijk voor het beheer. Hij was ook onderhoudstechnicus en lid van de vaarbemanning van het vroegere wachtschip ‘Le Fougueux’, een voormalig Frans patrouilleschip. Ook zet hij zich op dit gebied actief in op en voor de opvolger van dit schip, de voormalige mijnenveger van de Koninklijke Marine, ex. Hr.Ms.Naaldwijk uit 1955. Mede door zijn inzet is dit schip opgenomen in het platform Varend Erfgoed Koninklijke Marine. Daarnaast is hij als lid van de Adviescommissie Veteranen in de gemeente Heemsede actief betrokken bij de organisatie van de 4 mei herdenking, het veteranenconcert Heemstede en de veteranendag. De heer Van Leeuwen is verder mantelzorger voor zijn schoonzus.
 
Mevrouw T. (Thea) Schipper-Wierda – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Schipper werd in 1973 aangenomen als verpleegkundige om de Bloemenhovekliniek (een abortuskliniek in Heemstede) op te zetten. In 1983 werd ze hoofdverpleegkundige en in 2003 directeur van Beahuis & Bloemenhovekliniek, voor professionele hulp bij ongewenste zwangerschap. Zowel in haar hoofdfunctie als in haar nevenactiviteiten heeft mevrouw Schipper zich jarenlang ingezet voor abortushulpverlening. Aanvankelijk met name in Nederland, later vooral ook internationaal. Zij is medeoprichter van de FIAPAC, de organisatie die de belangen behartigt van patiënten en Europese hulpverleners in abortuszorgverlening. Hier was zij vanaf 1996 vijftien jaar lang algemeen bestuurslid, penningmeester en vrijwilliger.
 
Op 9 mei ontvangen drie inwoners die in verband met een verblijf in het buitenland niet aanwezig konden zijn bij de lintjesregen nog een Koninklijke onderscheiding:
 
De heer E. (Erwin) van Lambaart – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Lambaart werkte van 1998 tot 2012 als algemeen directeur bij Joop van den Ende Theaterproducties en heeft zijn eigen entertainmentbedrijf. Nationaal en internationaal heeft hij naam gemaakt met theaterproducties, met name op het gebied van muziektheater, toneel en musical. Hij is oprichter en bestuurslid van de Vereniging van Vrije Theater Producenten (VVTP), waarvan hij tot januari 2016 voorzitter was. Namens de VVTP was hij van 2013 tot 2016 bestuurslid van de VNO-NCW. Hij was bestuurslid van fundraisingorganisaties die benefietevenementen organiseren (Quality of Life, inmiddels opgegaan in KiKa, en Amsterdam Diner Foundation waarvoor hij nog steeds actief is). Ook was hij medeoprichter en bestuurslid van M-Lab, een ‘laboratorium’ voor muziektheater.
 
Mevrouw M. van der Vooren-van der Mark (Margriet) en de heer W.M. (Wim) van der Vooren – beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het echtpaar Van der Vooren heeft zich jarenlang (sinds 1987) ingezet voor het inzamelen en distribueren van hulpgoederen aan christelijke gemeenschappen in Hongarije, Roemenië en Oekraïne. Zij zetten de kledinginzameling in Aerdenhout en Heemstede op. Daarnaast zamelden zij medische hulpgoederen en schoolspullen in, hebben zij financiële ondersteuning voor diverse kerkgemeenschappen gerealiseerd, hebben zij bijgedragen aan de bouw van een middelbare en een kleuterschool en wierven zij sponsoren en donaties.
De heer Van der Vooren was daarnaast penningmeester van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs (en diens rechtsvoorgangers) in Heemstede (1972-2005) en is penningmeester van de Commissie Steunbehoevende Kerken (sinds 2010). 
Sinds 1980 is hij vrijwilliger bij de Petrakerk in Heemstede.