Normal_images__1_

Waar in Heemstede zijn de AED’s waarmee iemand met een hartstilstand geholpen kan worden? En waar zijn de vrijwilligers die ze kunnen bedienen? De werkgroep Hartveilig wonen gaat deze week op zoek naar AED’s bij Heemsteedse bedrijven, winkels en zorginstellingen. Eigenaren van zo’n Automatische Externe Defibrillator wordt gevraagd deze te registreren bij Hartveilig Wonen. Hoe meer AED’s er bekend zijn, hoe groter de kans dat iemand bij een hartstilstand geholpen kan worden. Hetzelfde geldt voor vrijwilligers die getraind zijn in het gebruik van een AED.

Hartveilig wonen
Hartveilig wonen is een landelijk netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en voldoende beschikbare AED’s.
In Heemstede werd op 17 februari de aftrap gegeven voor het opbouwen van een lokaal reanimatienetwerk. Al 80 vrijwilligers hebben zich inmiddels hiervoor aangemeld. Van belang is dat er ook een goed overzicht is van de locaties van AED’s.
 
Hoe werkt het?
Wanneer bij een 112-melding een vermoeden van een hartstilstand is, alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een sms-bericht of een oproep via de app met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De AED is een apparaat dat, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen.
 
Acute hulp
Bij een hartstilstand is snel handelen van levensbelang. Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren: op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen 6 minuten acute hulp wordt verleend. Een ambulance kan niet altijd binnen deze cruciale minuten arriveren. Vrijwilligers die zijn aangesloten bij Hartveilig wonen bieden deze acute hulp in veel gevallen wel. Het aantal sterfgevallen wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.
 
Aanmelden als vrijwilliger
Hoe meer vrijwilligers zich aansluiten bij Hartveilig Wonen des te groter wordt de kans op overleven na een hartstilstand. Ga voor meer informatie naar de website van Hartveilig Wonen om u als vrijwilliger aan te melden of de locatie van een AED op te geven: www.hartveiligwonen.nl.