Logo_amsterdamlogo

Cliëntenbelang Amsterdam gaat, samen met Van der Woude de Graaf advocaten, een proefproces voeren tegen de nieuwe gemeentelijke werkwijze voor het indiceren van de maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden (HbH). Wij verwachten dat de zitting begin 2016 bij de rechtbank van Amsterdam zal plaatsvinden.

Sinds 2014 zijn we met de gemeente Amsterdam in gesprek om tot ander beleid te komen. Helaas zonder resultaat tot nu toe. Ondertussen hebben zich meerdere Amsterdammers bij ons gemeld. Een aantal van hen staan wij bij in een bezwaar- en beroepsprocedure. Met één van deze cliënten gaan we het proefproces voeren, tegelijk met een paar cliënten van advocatenkantoor Van der Woude de Graaf.
 
Nieuwe werkwijze tast rechtspositie cliënt aan
Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht en de Wmo 2015 moet de gemeente onderzoek doen naar de zorgbehoefte van de Amsterdammer èn de wijze waarop de zorgaanbieder een passende bijdrage levert. In de nieuwe gemeentelijke werkwijze doet de zorgaanbieder dit onderzoek.
Een zorgaanbieder is echter geen bestuursorgaan, waardoor cliënten geen bezwaar tegen de uitkomsten van het onderzoek kunnen aantekenen. Dit tast de rechtspositie van de cliënt aan. Amsterdam is niet de enige gemeente met deze werkwijze. Inmiddels zijn er al twee rechtbanken die in vergelijkbare zaken de gemeente in het ongelijk hebben gesteld.
 
Alleen geschillencommissie, geen bezwaarprocedure
De nieuwe werkwijze houdt kortgezegd in dat de gemeente een besluit afgeeft, waarin alleen nog maar staat dat iemand recht heeft op 'een schoon en leefbaar huis'. Vervolgens moeten Amsterdammers zelf afspraken maken met een zorgaanbieder over de inhoud en omvang van de Hulp bij het Huishouden.
Deze afspraken worden vastgelegd in een afsprakenlijst. Als iemand het hier niet mee eens is, dan kan men een klacht bij de geschillencommissie van de gemeente indienen. Een bezwaarprocedure is volgens de gemeente niet mogelijk. Volgens ons is dit in strijd met de wet.
 
Vragen over uw indicatie HbH?
Als u vragen hebt over uw (nieuwe) indicatie HbH, dan kunt u contact opnemen met onze onafhankelijke cliëntondersteuners. Ze zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 - 17.00 uur op (020) 57 77 976. U kunt ook mailen naar steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl. Van 25 december 2015 tot en met 1 januari 2016 zijn wij gesloten.