Normal_jeugd46016815-032_t600_27juni2012_e_v_eis

In september starten het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Amsterdam een eerste pilot met een experimentele jeugdgevangenis (Kleinschalige Voorziening of KV genaamd) voor jongeren in voorlopige hechtenis. Er is steeds plaats voor 8 jongeren (alleen jongens) tussen de 14 tot 23 jaar die door de rechter in voorlopige hechtenis zijn geplaatst. In plaats van in een Justitiële Jeugdinrichting buiten Amsterdam, kunnen ze nu in deze voorziening geplaatst worden.

In de Kleinschalige Voorziening is 24 uur per dag begeleiding en beveiliging. Daardoor kunnen de jongeren onder voorwaarden ‘gewoon’ naar school of werk gaan en contact houden met bijvoorbeeld hun ouders. Dit past ook bij de uitgangspunten van het nieuwe jeugdstelsel waarbij kinderen, jongeren en hun ouders zoveel mogelijk in de structuur van het eigen gezin en de eigen buurt worden ondersteund.
 
Positieve wending
Verblijf in deze voorziening heeft drie doelen: herhaling proberen te voorkomen, de samenleving beveiligen en de korte periode van hechtenis benutten om een positieve wending aan het leven van de jongeren te geven. Het is de bedoeling dat de jongeren vanaf dag één samen met professionals werken aan hun toekomst, om (terugval in) crimineel gedrag te voorkomen. De proef loopt van 1 september 2016 tot 1 juli 2017.
 
Onderzoek
Tijdens de proef wordt onderzocht hoe de Kleinschalige Voorziening in de praktijk werkt en hoe de samenwerking tussen de partijen verloopt. Ook worden jongeren gevolgd om te onderzoeken hoe het hen na verblijf in deze voorziening vergaat, ten opzichte van jongeren die in een jeugdinrichting verbleven.
 
De buurt in Amsterdam waar de Kleinschalige Voorziening wordt geopend, is inmiddels met een brief geïnformeerd. Ook de gemeenteraad van Amsterdam en de Tweede Kamer zijn op de hoogte gebracht van de proef.