Normal_sportkinderenamsterdam

We weten het allemaal. Gezond leven is belangrijk. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Wie ongezond eet en ook nog weinig beweegt en slecht slaapt, kan overgewicht krijgen, soms ernstig. Amsterdam gaat de strijd tegen overgewicht aan, en helpt gezinnen. Bijvoorbeeld met geld voor het sporten en bewegen van hun kinderen.

In Amsterdam is een grote groep kinderen te zwaar. Zij zijn vaker moe en sneller ziek dan kinderen met een gezond gewicht. Het is vaak moeilijk voor gezinnen om gezonder te gaan leven. Zeker als er weinig geld is. In Amsterdam zijn veel mensen die kinderen en hun ouders helpen met een gezondere leefstijl. Denk aan Ouder- en Kindteams, artsen, leerkrachten en sporttrainers, maar ook actieve buurtbewoners en vrijwilligers.
 
Weinig geld? Toch sporten
Steeds meer bewoners willen gezond leven, samen met hun kinderen. Daar hoort sporten en bewegen bij. Fietsen, voetballen, hardlopen, zwemmen of iets anders. Kinderen houden van bewegen en het is belangrijk voor hun gezondheid. Ze slapen beter, worden fitter en vrolijker en gaan er ook beter van leren. Maar met weinig geld is het best moeilijk om een kind te laten sporten en bewegen. Een sportclub en alle spullen die nodig zijn, kunnen duur zijn. De gemeente kan gezinnen met een laag inkomen en weinig geld helpen, door kosten te vergoeden. Denk dan aan:
 
■ Lidmaatschapsgeld van een sportclub
■ Zwemles
■ Sportkleding en sportschoenen
■ Een goede fiets
 
Kosten vergoed krijgen
Ouders met een laag inkomen, weinig geld en kinderen tussen 4 en 18 jaar kunnen de kosten van sporten of een fiets op twee manieren vergoed krijgen. Ook kunnen ouders beide regelingen gebruiken.
 
1. Scholierenvergoeding
De eerste manier is de Scholierenvergoeding. Deze vergoeding is een bedrag dat u krijgt voor extra kosten van uw kind, bijvoorbeeld om het kind te laten sporten of om een fiets te kopen. Maar ook voor schoolspullen en de ouderbijdrage. U krijgt het geld terug, nadat u de kosten eerst zelf betaald hebt. Dat doet u met een aanvraagformulier. U krijgt € 499 per kind op de middelbare
school en € 375 per kind op de basisschool. Als de gemeente weet dat u recht hebt op deze vergoeding, hebt u dit formulier gekregen. Niet gekregen?
 
■ Ga naar www.amsterdam.nl/pakjekans. Daar staat het aanvraagformulier.
■ Bel 020 252 6000. Dan sturen wij u een formulier.
■ Ga naar een financieel spreekuur. U krijgt hulp bij de aanvraag van de vergoeding.
 
2. Jeugdsportfonds
U kunt ook een vergoeding aanvragen via het Jeugdsportfonds, dat voor uw kind de sportclub betaalt en soms ookde sportspullen. Een vergoeding van het Jeugdsportfonds loopt via een tussenpersoon, zoals de huisarts, leerkracht of hulpverlener. Kijk op www.amsterdam.nl/pakjekans