Normal_beschermd_wonen_2

'De toekomst van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen'; dat was het onderwerp van een grote visieconferentie, begin maart in de regio Zuid-Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer. Hieronder een terugblik.

De deelnemers waren afkomstig van cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten, woningcorporaties, zorgverzekeraars en de Hogeschool Inholland. Zij trokken een dag uit om geïnspireerd te worden door elkaar (in de vorm van ontmoeting en uitwisseling in verschillende kleine themagroepen) én door gerenommeerde sprekers.
 
Thuis wonen
Erik Dannenberg, voorzitter van de commissie Toekomst Beschermd Wonen, gaf een toelichting op het rapport van deze commissie ('Van beschermd wonen naar een beschermd thuis'). Zijn centrale boodschap is: meer cliënten willen en kunnen ook thuis wonen. Het advies van de commissie-Dannenberg (opgesteld in opdracht van de VNG) ontmoet in heel het land veel draagvlak, dat blijkt ook het geval in de regio  Zuid-Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer.
 
Vervolg
Dit voorjaar werken de gemeenten in de regio een visie uit die de komende jaren dient als beleidskader voor de ontwikkeling van een samenhangend woon- en ondersteuningsaanbod. Er staat veel te doen. De gemeenten gaan gezamenlijk Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen, Dagbesteding en Ambulante ondersteuning inkopen.
 
Toegang
De gemeenten gaan ook verder aan de slag met een goede toegang: zorgen voor een passend aanbod voor cliënten met ondersteuningsvragen op het gebied van wonen. Tenslotte gaan de gemeenten samen met woningcorporaties en zorgaanbieders in gesprek over de noodzakelijke aanpassingen van de woningvoorraad voor de doelgroep.
 
Meer informatie
HIeronder een uitgebreider verslag van de conferentie.