Normal_startblok-

Woensdag 2 maart opent woonstichting De Key, via de website www.startblok.amsterdam, de inschrijving voor het Startblok Riekerhaven. Op dit voormalig sportcomplex ontwikkelt De Key, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, 564 woonunits voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar.

De helft van deze jongeren zullen statushouders zijn, de andere helft is gereserveerd voor jongeren. Samen vormen deze jongeren van diverse afkomst een community waar eigen inbreng en zelfbeheer voorop staat. Op deze manier krijgen honderden woonstarters de kans een toekomst op te bouwen in Amsterdam. Jongeren die actief willen deelnemen aan de diverse woongemeenschap en betrokken willen zijn bij het zelfbeheer van de woonunits kunnen zich vanaf woensdag 2 maart inschrijven bij de Key. Komende maand organiseert de gemeente Amsterdam selectiebijeenkomsten voor statushouders. Of iemand wordt geselecteerd, is afhankelijk van zijn of haar motivatie zich betrokken in te zetten in het complex.

Wonen in het Startblok
Na selectie krijgen wordt een tijdelijk huurcontract van vijf jaar aangeboden. Door middel van deze tijdelijke contracten wordt doorstroom van jongeren gestimuleerd. Startblok Riekerhaven is een project van tijdelijke aard en blijft maximaal negen jaar staan. Volgens planning ontvangen de eerste bewoners deze zomer 2016 de sleutel van hun woning. De zelfstandige woningen voor één of twee personen zijn ingericht met een eigen keuken, badkamer en toilet. Ook worden gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd die de interactie tussen de bewoners, maar ook die met de bewoners en de omgeving bevorderen. Connect Socius wonen gaat het zelfbeheer van de woonunits begeleiden.