Normal_dirkvdwoude01

Amsterdamse ambtenaren met mantelzorgtaken gebruiken hun eigen ervaring om het beleid en de uitvoering van de gemeente van binnenuit te verbeteren. Ze noemen zich de Gideonsbende en hebben ervoor gezorgd dat ambtenaren vrije dagen kunnen schenken aan collega’s met intensieve zorgtaken. Dirk van der Woude is vader van Ruben, die autistisch is.

Ruben (35) heeft een IQ van tussen de 50 en 55 en woont thuis. Dirk: “Ik heb altijd een parallelle agenda in mijn hoofd. Waar is hij nu? Waar is hij straks? Wie haalt hem op?” Wat er mis kan gaan, bleek toen Ruben een keer op de verkeerde plek werd afgezet. Pas negen uur later was hij weer terecht. “Ruben is niet verkeersveilig, dus het is een wonder dat hij niet is doodgereden. Hij heeft negen uur door de stad gerend, helemaal in paniek. Hij had letterlijk het vel van zijn hielen gelopen.”
 
Billy boekenkast
Dirk heeft altijd kunnen rekenen op begrip van de gemeente als werkgever. ”Gemiste uren kon ik later inhalen. Voor anderen is het soms lastiger. Vaak omdat ze zich schamen om over hun mantelzorg te vertellen. Mantelzorg betekent ook niet in alle culturen hetzelfde. Niet iedereen durft om hulp te vragen.” Dirk heeft een Billy boekenkast vol staan met administratie en verantwoording voor Ruben. “In geouwehoer kun je niet wonen, maar in formulieren kun je ook niet wonen. En het gekke is dat er nog nooit een instantie gevraagd heeft: hoe is het eigenlijk met hem?”
 
Franse buschauffeur
Als ambtenaren weten de leden van de Gideonsbende dat een zekere mate van bureaucratie onontkoombaar is. Maar omdat ze tegelijk ervaringsdeskundigen zijn, kunnen ze meedenken en adviseren. Voor een declaratie moest Ruben bijvoorbeeld een keuring doen. “Automatisch kwam hij in een op een op-weg-naar-werk-traject terecht. Alsof Ruben zou kunnen werken.” Leden van de Gideonsbende gingen in gesprek met hun werk-collega’s en die denken nu na over oplossingen. Ander voorbeeld: Ze hoorden over een Franse buschauffeur wiens collega’s hem een vrije dag cadeau deden, waardoor hij een jaar lang voor zijn zieke vrouw kon zorgen. Dat was de aanleiding om zo’n constructie ook in Amsterdam voor te stellen. Het gemeentelijk management team reageerde uiterst positief en zo ontstond het concept van de Gideonsdagen, waarmee ambtenaren vrije dagen kunnen schenken aan collega’s met intensieve zorgtaken.
 
Ook in uw organisatie?
Dirk hoopt dat mantelzorgers meer naar buiten gaan treden. “Mantelzorgers verdienen waardering. Zonder hen stort de stad in elkaar. Het is iets om trots op te zijn.” Minister Asscher heeft het idee van de Gideonsdagen al omarmd. Bij het Rijk loopt nu een proef met het schenken van vrije dagen aan mantelzorgers. Wat als andere bedrijven of organisaties dit ook willen? Dirk: “Elke ondernemingsraad kan dit voorstellen aan de directie.”
 
Meer interesse? Mail naar gideonsbende020@gmail.com