Normal_tekening_labels_weghouden

Op 26 november vond het eerste LVB-festival voor mensen met een licht verstandelijke beperking van Nederland plaats. Georganiseerd door het Expertisenetwerk LVB, MEE Amstel en Zaan, gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam. Het festival stond voor een belangrijk deel in het teken van de oprichting van het Expertisenetwerk LVB Amsterdam.

Geheel in de sfeer van het festival is er geen verslag van de dag, maar zijn er wel foto’s en is er een korte film gemaakt.

Avondprogramma in het teken van de LVB-er
Er was genoeg te doen: de bezoekers konden naar een schoonheidshoek, kaartgoochelaar of een handlezeres. Lekker eten, muziekworkshops en verschillende spetterende optredens maakten het compleet. Maar het was meer dan alleen een leuke avond voor cliënten. De avond bood cliënten ook de kans om op verschillende manieren hun stem te laten horen:
 
  • Cliënten oefenden met medezeggenschap in een theaterworkshop: wat gebeurt er als je wel of niet meepraat? En wat als je boos wordt tijdens een gesprek?
  • Mensen deelden hun ervaringen tijdens een sessie van het programma Zorg Verandert.
  • De architecten van 'De Olifantenkooi' (Architectuur lokaal) gingen met cliënten in gesprek: hoe willen mensen met een licht verstandelijke beperking wonen?
  • Het Jeugdplatform en het LVB-Platform i.o. verzamelden goede ideeën met een prijsvraag: hoe kunnen mensen met een beperking meedenken en meebeslissen over hun leven en de zorg?
Festivalproductie door leerwerkbedrijf
B-Challenged is een cultureel leerwerkbedrijf voor jongeren met een achtergrond in de zorg, ontwikkelingsachterstand of met een verhoogd risico voor sociale uitsluiting en criminaliteit. Tegelijkertijd zijn het jongeren die graag verandering willen in hun leven, andere mensen willen leren kennen, affiniteit hebben met cultuur en deel willen nemen aan het sociaal-maatschappelijke verkeer.
Zelf weten ze de ingangen niet te vinden of zijn ze daar (nog) niet toe in staat. B-Challenged ondersteunt ze hier onder andere bij met het programma 'EventHands'.
 
Medezeggenschap voor en door mensen met een LVB
Wilt u meer weten over medezeggenschap voor en door mensen met een licht verstandelijke beperking? Neemt u dan contact op met Sophie Pennington de Jongh. Zij is bezig met de oprichting van een platform voor de belangenbehartiging van mensen met een licht verstandelijke beperking en hun ouders of verzorgers. U kunt haar bereiken via sophie@clientenbelangamsterdam.nl.