Normal_mantelzorgers_pachino-3012_460x259

Meer dan een kwart van de jongeren in Amsterdam groeit op in een gezin met een ziek familielid: een chronisch zieke ouder, een verslaafde ouder of een broertje/zusje met een beperking.

Mantelzorger zijn kost veel tijd. Dit kan bij jongeren leiden tot een gebrek aan tijd voor school, huiswerk, sporten of om met vrienden iets leuks doen. Goede en tijdige ondersteuning is belangrijk om problemen nu en op latere leeftijd te voorkomen.
 
Talkshow op scholen
Onder leiding van Markant (Centrum voor Mantelzorg) en Youngworks gaat een team van jonge mantelzorgambassadeurs op een aantal vo en mbo scholen in gesprek met leerlingen en docenten over welke ondersteuning nodig is op school én thuis. Door erover te praten wordt het voor de jongeren op scholen makkelijker om school en thuis op een prettige manier te combineren.
 
Verhalen delen
Het is belangrijk dat jonge mantelzorgers ook tijd voor zichzelf vrijmaken zodat ze niet overbelast raken. Door hulp te vragen en hun verhalen te delen met anderen staan ze er niet alleen voor. Via #IKZORGOOKVOORMEZELF op social media en op ikzorgookvoormezelf zijn o.a. filmpjes, tips en trainingen te vinden die ondersteuning kunnen bieden.