Normal_amsterdamse_pluim_kl

Op 14 december heeft Stichting Dance for Health de Amsterdamse Pluim in ontvangst genomen voor hun baanbrekende werk op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een beperking. Dance for Health geeft danslessen aan (Parkinson)patiënten, zodat ze zich vrijer kunnen bewegen. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Sportgala van Amsterdam.

Een visitatiecommissie bezocht afgelopen jaar zes Amsterdamse organisaties met een sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking, en nomineerden er drie: handbalvereniging Westsite, Stichting Dance for Health en ASSV Showdown. De keuze van de uiteindelijke winnaar lag in de handen van het publiek, dat via de website van het Sportgala kon stemmen op hun favoriet.
 
Van beperkingen naar mogelijkheden
Wethouder Sport Erik van der Burg overhandigde de Pluim aan de totaal overdonderde vertegenwoordigers van Dance for Health, Andrew Greenwood en Anna Bishop. Greenwood is één van de oprichters van Dance for Health. Met dansliefhebber en Parkinsonpatiënt Marc  Vlemmix ontwikkelde hij een dansmethode waardoor mensen met Parkinson zich vrijer gaan bewegen.
Greenwood: “Ik ben mijn hele leven professioneel balletdanser geweest op hoog niveau, en pas vanavond realiseer ik me dat dansen ook een sport is. Wij bieden mensen de kans om hun ziekte door een andere bril te bekijken en te kijken naar hun mogelijkheden in plaats van hun beperkingen.”
 
Club met passie
De visitatiecommissie beschrijft Dance for Health als volgt: "Het is een club met ongelofelijk veel passie om mensen te laten genieten van dansen. De danslessen kunnen confronterend zijn, aangezien je jezelf in de spiegel ziet. Er is veel ruimte om over deze ervaringen te praten." Anna Bishop vertelt dat Dance for Health de prijs zal gebruiken om danslessen te gaan geven aan mensen met andere ziektebeelden, en misschien ook in het buitenland.
 
Sportgala
Op het Sportgala worden de beste sporters, talenten en coaches van Amsterdam bekendgemaakt en de Amsterdamse kampioenen gehuldigd. Ook in de categorie ‘Beste Sportvrouw van het Jaar’ kwam sporten met een beperking naar voren. Deze prijs ging naar atlete Marlou 'Blade babe' van Rhijn.
 
Amsterdamse Pluim
Ruim een kwart van de Amsterdammers, zo’n 200.000 mensen, heeft een handicap of een chronische ziekte. Maar 5% van hen sport wekelijks. Van alle Amsterdammers sport maar liefst 67%. Een enorm verschil in sportdeelname. De Amsterdamse Pluim stimuleert sportorganisaties om beter toegankelijk te worden, zodat sporters met beperkingen meer keuze hebben.  
Dit jaar is de Amsterdamse Pluim voor het 7e jaar op rij uitgereikt. De organisatie is in handen van Cliëntenbelang Amsterdam in samenwerking met het Longfonds, Stichting De Omslag, CASA Reade en de gemeente Amsterdam. De visitatiecommissie bestaat uit ervaringsdeskundigen met diverse beperkingen.