Normal_image-2017-03-08

De NOS kwam deze week met een klein item over de toename van maaltijdservices  voor ouderen aan huis. Commerciële partijen zien een gat in de markt die is ontstaan doordat mensen langer thuis blijven wonen, aldus de NOS. Veel bedrijven werken met vrijwilligers die de maaltijden aan huis leveren. De bezorger heeft meteen ook een sociale functie en kan bijvoorbeeld controleren of de oudere de maaltijden wel opeet. Verder wordt duidelijk dat kinderen steeds vaker een maaltijdservice regelen voor hun ouders, als die ver weg wonen. Een goede ontwikkeling of niet?

Door #Nieuwedenkersindezorg

Bij het lezen van dit nieuws is het eerste wat me te binnen schiet de piramide van Maslow. Kent u het ook nog uit uw studietijd? De primaire behoefte (onderste laag van de piramide) is de fysiologische behoefte; slaap, voedsel, drinken. De volgende laag is de behoefte aan veiligheid en zekerheid (individueel en in groepsverband). Daarna komt de laag van de behoefte aan sociale contacten. Voor velen is de piramide anno 2016 een achterhaalde theorie. Maar als je dit in de context van dit thema plaatst, valt het wel mee. Wat is immers een terugkerende kopzorg als uitwonende mantelzorger? Juist. Wat gaat mijn moeder vandaag eten? Ik hoorde iemand zeggen: “Sta ik een verse maaltijdsalade te maken, hoor ik dat mijn moeder weer een blikje soep opentrekt.” Dan is het ook logisch dat iemand een maaltijdservice inschakelt.

Een maaltijdservice lost wellicht de primaire behoefte op voor het individu
Echter, zou een bord met aardappelen, groente en een stukje vlees anders smaken als je dit alleen eet of met anderen?  Ga je meer eten en drinken als anderen om je heen dat ook doen? Ja! Daar zit het hem juist in. Hoe vaker je alleen eet, des te minder zin je hebt om te eten. Dan is de cirkel rond en beginnen de kopzorgen weer: “Mijn moeder wil niet eten.”

Hoe kunnen we de primaire behoefte in een bredere context plaatsen?

  • Zolang iemand nog wil en het ook verantwoord is: zorg er als uitwonende mantelzorger voor dat je naaste zo lang mogelijk toch zelf blijft koken. Als alleen koken lastiger wordt: ga in de buurt op zoek naar iemand met wie samen gekookt en gegeten kan worden.
  • Ga als uitwonende mantelzorger niet alleen langs voor de noodzakelijke regel- en administratiezaken. Investeer ook in gezamenlijke eetmomenten zowel binnen- als buitenshuis.
  • Bekijk als bedrijf met een maaltijdservice de leveringsadressen. Worden er veel maaltijden in dezelfde flat / straat / buurt geleverd? Wellicht kunnen 1-2-3 mensen met elkaar in contact worden gebracht, zodat men bijvoorbeeld wekelijks bij iemand thuis samen de maaltijd kan nuttigen.
  • Is een maaltijdservice toch niets? Er bestaan veel lokale initiatieven waar buurtgenoten dagelijks / wekelijks samen eten. Vaak staan deze vermeld op de gemeentelijke website.
  • Is het voor iemand lastig om regelmatig (zelfstandig) het huis te verlaten? Dan is het (inmiddels landelijke) burgerinitiatief genaamd ‘Bijzonder Thuisafgehaald’ zeker noemenswaardig. Hierbij kookt een buurtkok (voor kostprijs) voor een (oudere) buurtgenoot.

Tot slot: “Een goede maaltijd brengt goede mensen samen” (Socrates). Daar gaat het immers om!

© Nationale Onderwijsgids / Mantelzorg voor Beginners